Yola Çıkarken Yapılacak İşler
Özellikle yaz aylarında tatilinizin rezil olmasını istemiyorsanız, diğer zamanlarda da bilmediğiniz yerlerde yolda kalmamak için dikkat etmeniz gereken bir kaç önemli nokta.
Motor yağı
Uzun yolculuklar öncesinde otomobilin motor yağ seviyesi ve yağın durumu mutlaka kontrol edilmeli. Yağ seviyesinin kontrolü, motor soğukken yapılmalıdır. Yağ çubuğundaki yağ seviyesi, minimum ile maksimum çizgisi arasında bulunmalı. Eğer seviye minimum çizgisinin altındaysa, motorun üstündeki yağ kapağından, gerekli miktarda motor yağı ilave edilmeli. Ancak eğer periyodik değişim zamanı gelmiş ya da motordaki yağ özelliğini kaybetmişse filtreyle birlikte tüm yağın değiştirilmesi gerekir. Motor yağı seçilirken, otomobil üreticisinin önerdiği vizkozite ve performans seviyelerinde olmasına dikkat edilmeli.
Lastikler
Uzun yolda otomobil yüksek hızlara çıkacağı ve daha yüklü olacağı için lastik basınçlarının fabrikanın önerdiği düzeye çıkarılması gerekir. Birçok otomobilin sürücü kapısında ya da bagajda lastiklere hangi yükte ne kadar hava basılacağı belirtilmiştir. Eğer aracınızda bu bilgiye ulaşamıyorsanız normal basınçtan 2-4 PSİ fazla basınç uygulayın. Ayrıca lastiklerin yanaklarında bombe veya yırtık olmamasına ve jantlara tam oturmasına dikkat edilmeli. Yol tutuş ve fren güvenliği açısından lastik diş derinliklerinin 1.6 mm'den az olmaması gerekir. Lastik patlama olasılığı göz önüne alınarak yedek lastiğin sağlam ve hava basıncının yeterli olmasına dikkat edilmeli.
Fren sistemi
Fren hidroliğinin seviyesi de minimum ile maksimum arasında olmalı. Eğer seviye minimumu gösteriyorsa, aynı marka hidrolik sıvısıyla takviye yapılmalı. Hidrolik sıvısının her iki yılda bir değiştirilmesi gerektiğini belirten uzmanlar, özelliğini yitiren sıvının kaynama noktasının düştüğünü ve birkaç sert fren yaptıktan sonra, frenler tutmayabileceğine dikkat çekiyorlar. Ayrıca balataların da kontrol edilmesinde fayda var. Çünkü tatil yolculuklarında otomobiller normalden daha yüklü olduğu için, frenlere daha çok yük biner. Ön balataların kalınlığına jantın deliklerinden bakılabilir. Kampanalı sistemlerde arka balataların durumunu anlamak içinse otomobilin el frenini çekip yokuş aşağı bırakabilirsiniz. Eğer otomobil hareket ederse balataların değiştirilmesi uygun olur.
Akü
Kış aylarında çok zorlandığı için akünün elektrolit seviyesi daha hızlı azalır. Akünün görevini yerine getirebilmesi için, elektrolit seviyesinin kontrol edilmesi ve gerekiyorsa saf su ile takviye edilmesi şarttır. Saf su takviyesi yaparken, akünün bütün gözlerindeki elektrolit seviyesinin, plakaların 1.5 cm üzerinde olmasına dikkat edilmeli. Akü gözlerinin kapakçıklarındaki küçük hava deliklerinin açık olup olmadığı da kontrol edilmelidir. Açık değilse bu delikleri açmak, akünün hava almasını sağlayacaktır. Bu deliklerin kapalı kalmasıysa akünün patlamasına yol açabilir.
Ateşleme sistemi
Ateşleme sistemi, bujiler, distribütör, bobin, alternatör ve bunları birbirine bağlayan kablolardan oluşur. Bazen küçücük bir kablonun yerinden çıkması yolda kalmanıza sebep olabilir. Bunun için öncelikle buji ve bobin kablolarının sıkılığı kontrol edilmeli. Distribütör kapağının uçlarında korozyon varsa, ince bir zımparayla temizlenmelidir. Eğer kapakta çatlama meydana gelmişse değiştirilmelidir. Eğer özel anahtarı varsa bujilerin de motor soğukken sökülüp kontrol edilmesinde fayda var. Ateşleme ucunda aşırı kirlenme ya da yağlanma varsa değiştirilmesi önerilir.
Hava filtresi
Hava filtreleri tozlu yollarda daha çabuk kirlenir. Yola çıkmadan önce hava filtrelerinin kontrol edilip kirliyse mutlaka değiştirilmesi gerekir. Kirli hava filtresi motor performansını düşürmekle kalmaz, aynı zamanda yakıt tüketimini yüzde 15 oranında artırır.
Kayışlar
Alternatörü, motordan aldığı tahrikle çalıştıran V kayışının gerginliği kontrol edilmelidir. Kayışın orta kısmına parmakla sıkıca bastırıldığında V kayışı 1.5 santimden fazla esniyorsa değiştirilmesi gerekir. Ayrıca yola çıkarken, yedek bir kayış, levye ve kasnak somunları için uygun anahtarlar bulundurmakta fayda vardır. Triger kayışının periyodik değişim zamanı yakınsa kesinlikle ihmal edilmemesi ve servise gidip kontrol ettirilmesi faydalı olur. Aksi takdirde kopan triger kayışı supap ve pistonların birbirine çarpıp motorun tamamen kullanılmaz hale gelmesine sebep olabilir.
Amortisörler
Yol tutuş ve fren güvenliğiyle ilgili olan bir başka parça da amortisörlerdir. Eğer amortisörlerden biri patlamışsa, yola çıkmadan önce bozuk olanıyla aynı aksi taktirde diğer amortisör birlikte değiştirilmelidir.
Silecek suyu
Yolların kirli ve çamurlu olduğu bu günlerde, sileceklere daha çok ihtiyaç duyulur. Bu yüzden silecek süpürgeleri eskimişse değiştirilmeli ve silecek suyu deposunun dolu olmasına özen gösterilmelidir. Ayrıca silecek suyuna eklenen deterjan katkılı silecek suları, cama yapışan kirlerin daha kolay temizlenmesini sağlar.
Aydınlatma
Uzun yola çıkmadan önce, farlar, sinyal ve stop lambaları kontrol edilmelidir. Ayrıca yolculuk sırasında da zaman zaman aydınlatma sistemini temizlemek görmeyi ve görülmeyi kolaylaştırır.
Bilgi, görüş ve öneri için : bilgi@bulusoto.com